Utrustning skola

Skridskor och kläder i skolan


Skridskor

En bra skridsko ger stöd åt vristen och är stabil. Är man helt nybörjare fungerar vanliga knytskridskor som går att köpa i en sportaffär (inte de skridskor som har spännen som liknar en slalompjäxa).
Vill ni köpa en riktig konståkningsskridsko, rekommenderar vi kvalitetsskridskor och det finns flera tillverkare på den svenska marknaden (t.ex. Edea, Graf, Jackson, Riedell, Risport eller Wifa). Vi rekommenderar särskilt Edea Brio eller Overture set och Primaset (Wifa). Det är en skridsko som säljs färdigmonterad, känga och skena. Tala gärna med din tränare när det är dags att köpa nya skridskor! Dessa köper du i specialbutiker eller gärna begagnat. Boo SK har en Facebook grupp för att köp, sälj och byten av utrustning som du kan gå med i! Vi har också ett sammarbete med Stockholms Skateshop som ger medlemmar i Boo SK 10 procents rabatt. Läs mer om detta här. Många tror att taggarna försvårar åkningen, men det är inte sant. De gör det tvärtom lättare att kunna åka.


Skötsel av skridskorna

Ha alltid gummiskydd på när skridskorna används utanför isen men förvara inte skridskorna i gummiskydden för då rostar skenorna. Byter barnet om i omklädningsrummet behöver gummiskydden vara på tills dess att man beträder isen. Går man med skenor mot marken utan skydd förstörs den slipade kanten och i värsta fall hela skenan. Torka alltid av skridskorna efter användning med en mjuk, ren handduk eller microduk och sätt gärna på sk mjukskydd. Slipa ofta – gärna 1-2 gånger/termin! Om du har riktiga konståkningsskridskor måste du lämna dem till någon som har kompetens att slipa konståkningsskridskor, det har de inte i sportaffärerna. För skridsko- och konståkningskolan rekommenderar vi Stockholms Skateshop. Teijas skateshop slipar också.


Hjälm

Hjälm är ett viktigt skydd som är obligatoriskt i skridskoskolan. Ishockeyhjälm är ett utmärkt alternativ.


Klädsel

För att kunna röra sig på isen och samtidigt hålla sig varm bör man ha smidiga kläder (t.ex. fleece). Undvik tjocka overaller och jackor om det går. Dessa hindrar rörelseförmågan liksom huvor kan göra. Vantar är viktigt, fingervantar eller tumvantar.

Boo SK har en Facebook grupp för att köp, sälj och byten av utrustning som du kan gå med i!

Mer om val av utrustning finns att läsa här.